Strony

środa, 28 sierpnia 2013

Lubicie jabłka?

Bo ja bardzo :)










Inspiracja








szczególnie w szarlotce :)









wpakowałam do niej
wszystkie jabłka z powyższego koszyczka
i wyszła obłędnie jabłkowa :)




wkrótce podam przepis ;) pa

czwartek, 22 sierpnia 2013

PasteLOVE


A u mnie...







na wrocławskim rynku
rewelacyjne buty :)


szkicowanie przy kawie,


i malowanie



a tak w ogóle to przyznam się do czegoś...
nie lubię sierpnia, no, nie lubię i już :/
i mimo, że to miesiąc urodzin mojej najstarszej córki i mojej mamy to oprócz tych dwóch konkretnych
dni, sierpnia nie lubię a konkretnie drugiej połowy miesiąca, bo to jest tak jak z niedzielą, niby jest fajnie a jednak w podświadomości zakodowane, że kończy się coś przyjemnego, prawda?

by nie kończyć tak pesymistycznie, coś smacznego :)

Zupa  "krabowa"  
Potrzebne są:

pierś z kurczaka (duża pojedyńcza)

1 średnia cebula (lepsza jest dymka)

2 ząbki czosnku świeżego

czosnek granulowany

łyżka oleju

1 paczka paluszków krabowych Surimi
 ( kupione w Biedronce)
3 jajka

szczypiorek

sos rybny

sos sojowy jasny
olej sezamowy

1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

-----------------

Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paseczki, oprószyć czosnkiem granulowanym,
polać sosem sojowym i odstawić na 15 minut. Zagotować w czajniku ok. 1,5-2
litry wody.
Cebulę pokroić w piórka. Paluszki Surimi postrzępić na paseczki (można pokroić
wzdłuż).

Na rozgrzanym w garnku oleju, podsmażyć przez chwilę piersi z kurczaka, dodac
wyciśnięty czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, podsmażać mieszając jeszcze
chwilę, po czym zalać wszystko gorącą wodą. Gotować ok 10 minut. Dodać
pokrojone w paseczki paluszki krabowe Surimi. Gotować parę minut. Doprawić
sosem rybnym (2-3 łyżki).
Jajka rozbełtać w garnuszku, po czym wlewając je do zupy energicznie mieszać
widelcem zupę by utworzyły się takie jajeczne strzępki ;)
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, mieszając zupę dolewa
stopniowo mąkę z wodą, zagotować, zupa powinna mieć konsystencje lekko
kisielowatą ;)
Posypać posiekanym szczypiorkiem. Pokropić olejem sezamowym.
Pycha!


Wszystkie proporcje składników są na tzw. oko, robiłam na wyczucie ;) 







Smacznego :)